Lifestyle
Geen reacties

Zo verdien je geld met je zonnepanelen anno 2020

zonnepanelen kopen

Het opwekken van groene energie gebeurt al een tijdje. Door de jaren heen is er flinke vooruitgang geboekt op het gebied van duurzame energie opwekken. Met de groeiende vraag naar groene energie en groeiende bewustwording van de negatieve effecten van CO2 uitstoot, wordt zonne-energie steeds belangrijker. Al deze factoren zorgen ervoor dat steeds meer mensen investeren in zonnepanelen én met een goede reden. In dit artikel lees je waarom het verstandig is om zonnepanelen te kopen.

Wat is groene energie?

De term ‘groene energie’ komt vaak voorbij, maar wat is groene energie? We spreken van groene energie als de elektriciteit wordt opgewekt door duurzame energiebronnen. Dat betekent dat er geen fossiele brandstoffen gebruikt worden bij het opwekkings proces. Voorbeelden van duurzame energiebronnen zijn:

  •         zonne-energie – zonnepanelen
  •         Waterkracht – dammen
  •         Windenergie – windmolens
  •         Biomassa
  •         Aardwarmte

Iedere vorm van groene energie opwekken heeft zijn eigen voor- en nadelen. In dit artikel wordt de meest voorkomende manier besproken: energie opwekken via zonnepanelen.

Hoeveel energie kan een zonnepaneel opwekken?

Volgens de consumentenbond leveren gemiddelde nieuwe zonnepanelen per stuk rond de 260 kWh elektriciteit per jaar, maar dit is natuurlijk verschillend per zonnepaneel. De hoeveelheid energie die zonnepanelen opwekken is afhankelijk van externe factoren. De meest voorkomende factoren zijn: de richting, de hoek en de locatie. Simpel gezegd: des te meer zonuren een zonnepaneel heeft des te meer energie er op wordt gewekt.

De energieprijs in anno 2020 ligt tussen de €0,21 en €0,23 per kWh, maar de gemiddelde prijs kwam uit op €0,2225 per kWh. Eén zonnepaneel bespaart jaarlijks circa €58,00 op de energierekening.

Hoeveel betaal je voor zonnepanelen?

Men betaalt tegenwoordig circa €5.300,- voor 16 zonnepanelen. Dit klinkt veel, maar de terugverdienperiode ligt tussen de 6 tot 8 jaar. Dit is te vergelijken met een investering met een rendement van circa 10 tot 12%. Daarnaast is het in veel gevallen mogelijk om subsidies aan te vragen voor het aanschaffen van zonnepanelen, hierdoor wordt het door de overheid en gemeenten aantrekkelijk gemaakt om zonnepanelen aan te schaffen.

Wat gebeurt er als je meer opwekt dan verbruikt?

Als je zonnepanelen meer energie opwekken dan dat je verbruikt, dan kan je energie terugleveren. Dit wordt salderen genoemd. Energieleveranciers betalen tussen de €0,04 en €0,12 per kWh. Het is dus aan te raden om hier rekening mee te houden bij het overstappen van energieleverancier.

Bij prijzen van €0,04 is het puur vanuit financieel oogpunt niet aan te raden om meer energie op te wekken dat dat je zelf gebruikt. Bij prijzen rond de €0,10 is het financieel al een stuk aantrekkelijker, maar het meest aantrekkelijk blijft het om evenveel stroom op te wekken als je zelf gebruikt. Hierdoor behaal je het hoogste rendementen en krijgt je het meest waar voor je geld.

Ondanks dat het opwekken van energie via zonnepanelen natuurlijk niets nieuws is, blijft het een goede manier om geld te verdienen. De kosten die je bespaart op je energierekening kan je voortaan ergens anders in investeren.

 

Meest recente blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Menu